Er det virkelig “vedmangel” i Norge?

Hvert år blir det kaldere, strømprisene stiger og vedfyring blir igjen aktuelt. I noen perioder blir det ekstra kaldt. Da er det bare den gode strålevarmen fra vedfyring som gir nok varme.

Media lager da gjerne saker om påstått vedmangel, og dette slås stort opp. Sist i januar 2019 var det oppslag om «vedmangel». Men er det virkelig vedmangel i Norge?

Det korte svaret er: Nei, det er det ikke. Men det skrives om vedmangel fordi mange ikke har handlet ved før den faktisk skal brukes og at svært mange vil da kjøpe ved i løpet av noen få dager. Og: vedmangelen gjelder ikke i Norge, den gjelder i butikkene. Det er viktig å skille, det er altså ikke vedmangel i Norge.

Det er det samme som «smør-krisen» for noen år siden: folk gikk berserk og tømte butikk-hyllene for smør i frykt for at det skulle gå tomt (det var faktisk nok smør til alle, men det tok tid å få dette ut i butikkene).

Det litt lengre svaret er: ved blir gjerne laget flere måneder før den skal brukes. Transporten tar relativt lang tid, og et trailerlass med langreist ved rives fort vekk i butikken når mange kunder er der samtidig. Ved er tungt og tar gjerne mye lagringsplass, og paller med ved må konkurrere om plassen med mange andre varer.

Lokale vedprodusenter har gjerne kortreist ved
Produksjon av norsk ved er enorm og utføres av stolte lokale vedprodusenter landet over. Noen lager mye, noe har mindre. Til sammen leverer norske produsenter ca 90% av det totale forbruket av ved, egenprodusert ved er her medregnet.

Under 10% av det totale forbruket av ved i Norge importeres fra Russland og Baltikum. Det er denne sistnevnte veden som er tilgjengelig i butikkene, og som det altså blir «mangel» på i en gitt situasjon.

Ifølge SSB bruker hver norske kvinne og mann årlig ca 220 kg tørr ved, noe som tilsvarer 10 stk 60l sekker. Et gjennomsnittlig forbruk av ved i et hushold ligger på rundt 20-25 stk 60l sekker.

De som er lure bestiller veden sin tidlig på høsten, og har nok ved i kjeller og bod når kulda kommer.

Spørsmålet er derfor: er du av den typen som liker å kjøre og kjøpe ved i butikk først når det er skikkelig kaldt, så vil du nok oppleve «vedmangel i butikk». De som er lure bestiller gjerne veden i god tid før kulda setter inn.

Konklusjonen er at alle skal ha… samtidig
Vedmangelen i butikkene kommer altså når det er kaldt i været og etterspørselen stiger raskt. Utsalgsstedene klarer aldri å konkurrere med de mer fleksible lokale leverandørene her: til det er «eksplosjonen» i etterspørsel umulig å møte.

“Plutselig” skal alle ha ved samtidig, ved tar tid å frakte og tar plass for å lagre, og produsentene eller utsalgsstedene har ikke nok til alle på en gang.

Noen andre faktorer som spiller inn er disse:

● Når det blir kaldt stiger også ofte strømprisene, hovedsakelig på grunn av mindre vann i vannmagasinene, flere ønsker da å kutte litt ned på strømmen og supplere med vedfyring.
● Fyringsolje og parafin (fossilt brensel) blir forbudt i Oslo (2020), flere har derfor gått over til vedovn og ved som fyring.
● Hyttetrafikken øker – og flere kjøper ved til hytta også for høst/vintersesongen.

Dette kan du gjøre for å unngå vedmangel:

● Bestill/kjøp i god tid.
● Bestill ved på døra – forutsigbart for deg og du slipper å komme til et utsalgssted som kanskje er tomt. Velg gjerne en kortreist leverandør av ved.
● Gamle vedovner trenger dobbelt så mye ved som rentbrennende ovner, det kan være smart å skifte til rentbrennende ovn for å få dobbel varmeeffekt og samtidig redusere vedforbruket.

Slik kan du få ny peisinnsats