Slik rengjør du peisen din

Det flere grunner til å rengjøre peisen din før fyringen starter for fullt. Stikkord: effektiv forbrenning, mer varme – og sikkerhet for pipebrann. 

Derfor skal du rengjøre peisen din

En peis trenger god luft inn og god trekk ut. Ikke bare for å få lett opptenning – men også for at forbrenningen skal gi effektiv varme fra veden. I tillegg ønsker du at røyken skal få «fritt utløp». Da er det en fordel at gammel aske og rester blir fjernet/støvsuget bort. Du reduserer også faren for pipebrann.

Hvorfor blir peisglasset sotete-sort?

Peisglass med sot? Du trenger bare såpe og vann. Så blir det glassklart som lyseste dagen!

Har du lagt merke til at peisglass ofte blir sort på innsiden? Grunnen er kort og godt ufullstendig eller dårlig forbrenning. I praksis er det vanskelig å unngå, men du vil alltid kunne måle hvor god du er til å fyre ved å se på om sot fester seg på peisglasset. Her har du utfordringen: dess mer og oftere sot på peisglasset, dess mer har du å gå på i mer korrekt oppfyring og forbrenning. For å «gni det inn»: dess mindre sot, dess bedre effekt har du klart å få ut av ved-kubbene dine.

Du ønsker effektiv forbrenning.

For å få til det trenger vi tørr ved, riktig mengde luft inn og god trekk av røyken opp i lufta. Kort og godt «luftgjennomstrømning». Og da må «avløpet oppover» fungere. Det betyr at røykrør og pipeløp skal være åpent – med justerbar og passe «trekk» – og noenlunde fritt for sot.  

Bruk gjerne en bred pensel for å børste bort aske.

For å få fyr, må det altså friskluft til. Dårlig luftgjennomstrømning – hindret av aske og rester – fører ikke bare til at det blir vanskelig å få fyr, eller at glasset soter. Det betyr også at du ikke henter ut all varmen fra veden, dårlig utnyttelse av energi ved ufullstendig forbrenning. Og den ufullstendige forbrenningen den setter seg i flammehvelving i peisen og hele veien gjennom pipa og ut i friluft. Nok «mas» om det. Men da vet du hva som gjelder her.

Slik gjør du: en times Askepott

Du kan jo gjerne kle deg i klær fra noen århundre tilbake – og bli Askepott når du skal fjerne aske og rester fra peisen, men det er jo strengt tatt ikke nødvendig. Altså: det er nødvendig å fjerne aske og rester, uavhengig av finstasen du måtte kle deg i. Du kan gjerne nynne «Askepott-sangen» mens du holder på.

Fjerning av aske med pott. 

Du har sikkert lagt merke til disse grå-beige platene i en peisovn. De skal du ta ut og rengjøre. Det er enklere enn du tror. Når du tar disse fram for rengjøring (børste av/støvsuge), så vil du også komme til bak med aske-kost eller aske-støvsuger. Mer luft vil kunne strømme fritt i hele brennkammeret.

Plater som bygger brennkammeret: disse kan du fint ta ned og fra hverandre, gjøre rent oppå hvelvingen og bakom. 

Er det bunnpanne i peisen din, eller en skuffe? Ta ut en eventuell bunnpanne med aske og tøm den, bruk en askespade (en lekespade i plast vil også gå fint). Tøm askeskuffen.

Du bør kontrollere oppe på flammevelvingen, i brenselskammeret. Kanskje tar du ned platene som ligger oppå her og fjerner aske og rester som har kommet «ovenpå»? Du tar altså ned selve «hvelvingen»; denne har ofte et belegg på oversiden, som reduserer luft-drag og trekk opp og ut av pipa. Børst. Tørk. Rengjør.

Asken er «gjødsel» for hagen din

Så lenge asken kommer fra rent trevirke, så kan du fint bruke den for å tilføre hage-jorden din næringsstoffer. Treaske er rikt på kalikum, fosfor, kalsium og magnesium. Aske har en alkalisk effekt og vil øke pH-verdien i jorden din.

Feie for egen dør – og sikkerhet for pipebrann

Ved å rengjøre peis og brennkammer – og gjerne også røykrør –  har du altså:

  1. Fjernet all aske.
  2. Tatt ut plater i peis-ovnen din, også i himlingen, rengjort de og støvsuget bak og rundt og oppå.
  3. Når alt «det indre» er på plass, så gjenstår utsikten, eller innsikten, til flamme og kos.

Vaske peisglasset

Mange tror de trenger spesial-væske for å rense peisglasset. Du kan gjerne bruke det. Dette sprayes på og tørkes av. En slik operasjon blir ofte litt «grisete», så her vil det lønne seg å legge noe under (plast eller avispapir).

Men du trenger ikke noe annet enn vann med noen dråper oppvaskmiddel i. Her kan du første bruke vætet tørkepapir for å få vekk det verste belegget. Så kan du deretter vaske på vanlig måte med klut (eller papir). Og så tørker du etterpå med tørr klut eller tørt papir (avispapir går fint).

Og etter rengjøring kan de se slik ut!

OPPSUMMERT: RENERE PEIS, MER EFFEKTIV OG TRYGGERE FYRING

Dette bør du gjøre:

  1. Rengjøring: du bør èn gang i året – gjerne om sommeren når peisen er lite i bruk – rengjøre peis og pipe for å hindre at det bygger seg opp sot og partikler/aske, som kan føre til brann.
  2. Inspeksjon: ta gjerne løs de delene som brennkammeret består av. Børst av partikler og fjern aske. En aske-boks med filter for støvsuger kan være en god idè.
  3. Tenk på at du skal oppnå god trekk
  4. Pipehatt/røyksug: ved korte pipeløp og/eller dårlig trekk, vurder om du trenger en topp på pipa som skaper litt ekstra vakuum.
  5. Ta en sjekk I: Røykvarslere montert og fungerer?
  6. Ta en sjekk II: Hvor var nå brannslukkingsapparat igjen?

Lykke til med fyringssesongen – nå med ren peis!

PS! Husk å fyre opp fra toppen!

Skrevet av