Dette må du tenke på når du skal tømme peisen for aske

Aske er en naturlig del av det å fyre med ved og etter en lang vinter er det nok mange som nå tenker på å rense peisen for aske. Det er likevel ikke bare å raske det sammen og hive det bort. For trygg og riktig håndtering av aske er det nemlig noen enkle råd du bør følge. 

For å kunne rense peisen for aske på en trygg måte bør benytte deg av en metallbøtte og metallspade. Da vil du være sikker på at rester av glør i asken ikke vil gjøre skade. Glør kan være svært varmt og bluse opp når du roter i asken da den får tilgang på oksygen. Glør trenger heller ikke å være synlig, selv mange dager etter at ilden har brent ut. Derfor bør du heller aldri bruke plastbøtte. 

Du kan få kjøpt askestøvsugere som er spesiallagd for å fjerne aske. Aldri bruk din ordinære støvsuger – Det kan bli dyrt. Skulle det være glør igjen i asken kan disse ta fyr i støvsugerposen. I tillegg er askestøv såpass fint at det kan komme igjennom filteret i støvsugere og dermed inn i selve motoren hvor det kan oppstå skader. 

Glem ikke å se etter om peisen din har en egen askekasse. Altså den kassen som befinner seg under der du legger veden. Den kan du åpne og tømme for gammel aske. Da vil du nok merke at peisen blir litt raskere i starten om du tømmer denne jevnlig. 

Når du har tømt peisen for aske er dette også en ypperlig mulighet til å vaske peisglasset samtidig. Du kan faktisk bruke aske og vann for dette. Siden aske og vann blir en mild form for lut er dette en effektiv måte å vaske bort sot på. 

En ren og askefri peis gir bedre sirkulasjon av luft, da får du også bedre forbrenning i ovnen.

La bøtta stå vekk fra husveggen

Når du har hentet ut asken bør du la bøtta stå ute i noen dager for å være sikker på at det ikke er noen glør igjen. Et godt råd er å la det være god avstand mellom husvegg og askebøtte. Når du flytter asken kan det hende glørne får tilgang på mer oksygen og de kan blusse opp. 

Derfor bør bøtta stå for seg selv i noen dager. Det finnes flere tragiske eksempler på branner som ble startet av folk som plasserte askebøtten for nære husveggen. Et siste triks for å unngå brann er å gi bøtte et lokk. 

Hvor skal jeg gjøre av asken?

Hvis du ikke ønsker å bruke asken i hagen eller vet at den ikke er helt ren kan du kaste den i restavfall. Den skal ikke kastes med matavfall. Renovasjonsselskapene i Bergen, Oslo og Trondheim anbefaler at du legger aske, som du er helt sikker på ikke inneholder glør i dobbelt plastpose som du har knytt igjen. Da kan du kaste den i restavfall. 

Grunnen til at du ikke må blande den med matavfall er fordi renovasjonsselskapene ikke kan være sikre på at asken er helt ren. Altså kun aske fra ved. Hvis det har blitt brent med parafinbrikketer eller kanskje farget papp vil det være giftstoffer og tungmetall i asken. Det kan en ikke blande med matavfall. 

Hva annet kan jeg bruke aske til?

Du kan faktisk bruke asken til flere ting. Aske kan brukes som gjødsel, du kan også legge den i kompostbingen din. Husk at den må være ren, med andre ord kun aske fra tre. Bare pass på at du bruker aske som gjødsel på planter som ikke ønsker å ha det surt. Hortensia vil nok ikke være like glad for aske som andre planter. Den liker nemlig sur jord. Aske er basisk og vil motvirke surheten i jorden. 

Flere tips  er å bruke den på is som ennå ikke har smeltet. For eksempel i trapper ute eller rett utenfor døren. Aske vil absorbere varme fra solen og være med på å smelte snøen rundt. 

Andre som er svært lite glad i aske er snegler. Skulle du behøve å holde de på litt avstand kan aske være til hjelp, men det vil ikke holde evig så aske vil nok fungere best i sammen med andre metoder. 

Dette er våre tips for sikker og enkle fjerning av aske. Kort oppsummert må du huske disse tingene:

  • Alltid ha aske i metallbøtte
  • Husk å la det ligge til du er sikker på at glørne er slukket
  • Aldri lagre aske utenfor husveggen
  • Når du er sikker på at det ikke er glør legger du asken i dobbeltplastpose
  • Kast asken i spesialavfall, ikke med matavfall

Følger du disse rådene vet du akkurat hva du må tenke på når du skal rense peisen og ovnen for aske.