SE OPP FOR KRYMPFLASJON I VED-HANDELEN: En vedsekk er ikke en vedsekk.

Eller: så lett er det å bli lurt når du kjøper ved og bjørkeved.

Kjøper du ved av tilfeldige som du finner i annonser på nett? Det er mange gode norske produsenter av ved, og så finnes det også leverandører som tilbyr andres ved. Ikke alle opererer etter samme prinsipper. Èn ting er at du selvsagt skal få faktura eller en skikkelig kvittering for betalingen. Spørsmålet er: får du den mengden du (tror du) betaler for? Her er noen viktige forhold du også bør være oppmerksom på.

Liter og kilo
Det har etter hvert blitt mange flere «formater» og «liter-størrelser» de siste årene. Tidligere var det vanlig med 80l sekker på 30 kilo. Dette har nå for det meste gått ut av produksjon, og standard småsekk er 60l sekk og 40l sekk. Etter Norsk Standard NS4414 skal en 60l sekk med bjørk ha vekt på ca 22kg, og en 40l sekk med bjørk skal ha vekt på ca 14-15kg, gitt fuktighet på under 20%. Det er gjengs i bransjen at veden minst bør ha tørrhet på maks ca 15-16%, da er den grei å fyre med. Siden vann også har vekt, så vil lavere fuktighet i veden også gi lavere vekt. Eller omvendt: kjøper du en vedsekk med kubber som ikke er tørre, så vil denne veie en god del mer.

Tips for å sjekke om veden er tørr: slå kubbene sammen og legg merke til om det kommer en dump lyd (ikke tørr) eller om det kommer en mer «klingende» lyd (tørr ved).

Mange typer vedsekker – med ulikt mengdeinnhold
Når du går i butikken og kjøper appelsiner – betaler du da per appelsin? Nei, du legger varen på en vekt og betaler per kilo. Du betaler heller ikke for melk per kilo heller.

Som dere kan tenke dere, «liter» er et godt begrep for melk og vann, men er bare en indikasjon som mengdemål for faste vedkubber. Her er det mer korrekt å bruke vekt-av-tørr-ved-i-kilo. Du bør se etter leverandører som konsekvent oppgir mengde ved i kilo.

Tips: «En storsekk» ha minst 5 varianter, avhengig om veden er pakket tett sammen eller ligger løst: 1000l-løst, 1000l-tett, 1500l-løst, 1500l-tett, 1700l-løst.

En vedsekk er ikke en vedsekk: 21l, 28l, 40l, 60l
Det mest vanlige formatet er en vedsekk som måler ca 50 x 70cm lagt flatt ut. Fylt med tørr bjørkeved inneholder den ca 14-15kg (standard 29-30cm lengde på kubbene). Så er det mange som «fusker» med fyllingsgraden, og noen opererer også med mindre størrelse for 40l sekken. Selv om sekken ser «full» ut, så kan den likevel ha vekt på bare 12-13kg. Vi har gjennomført flere ulike tester, og har veid 40l sekker bjørkeved helt ned i 10 kilo. Da blir du virkelig snytt for mengder med ved.

Når du kjøper det du tror er en standard 40l sekk med 14.x kg, og så får du en vedsekk med mye mindre innhold. Det er ikke alle som har en reisebagasje-vekt for hånden, men om du skulle ha det, så er dette i så fall en enkel måte å kontrollveie veden du har fått levert. Noen sekker kan ha mindre, andre kan ha litt mer – det er gjennomsnittet som teller.

Det kan være stor forskjell på vedmengden i en vedsekk.

«Bare» 8.5kg og 10kg. Krympflasjon.
Det er nå noen leverandører som leverer 10kg sekker. Det er ikke noe galt i å tilby mindre sekker; det kan tvert om være gode grunner til nettopp det.
Mange synes at en 40l sekk på 14-15kg er tung å bære og flytte. Mange liker derfor 10kg-sekker. De er også lettere å håndtere og bære når du handler i butikk eller på bensinstasjon. Vårt tips til deg som kjøper ved i disse dager: ikke tro at en vedsekk er en vedsekk. Tenk kilo-tørr-ved. Seriøse leverandører bør opplyse om vekten på sekkene de leverer og tar betalt for. Da blir det enkelt, oversiktlig og rettferdig for alle å beregne hva du faktisk betaler per kilo ved.


I neste omgang – når vedkubbene er godt plassert i peisen din – så blir det et spørsmål om effekt i kWh. Dette er igjen avhengig av type peis du har og virkningsgraden («rentbrennende», «sekundærforbrenning»). Det kan du lese om et annet sted på VED.NO.

Skrevet av