Så mye sparer du på å fyre effektivt med ved

Om du fyrer med ved når du er hjemme og vil ha det varmt, så slipper du å tenke på å spare strøm.

Nettavisen har en interessant artikkel den 31. oktober 2019. Et selskap har undersøkt 1264 hjem og har funnet ut at du kan spare 7% av strømforbruket en gitt vintermåned ved å skru ned temperaturen 1 grad. Dette er jo penger spart. Analysen viser at de aller fleste har stilt termostatene på 21, 22 eller 23 grader på luft-til-luft varmepumper (eller panelovner). (Nettavisen)

Men – og det er et lite men her: når det er kaldt ute, så vil vi ha det varmt og godt inne. Det er en del av tryggheten og lunheten i eget hjem. På Ved.no er vi overbevist om at de fleste neppe vil akseptere å fryse i eget hjem. Løsningen er derfor svært enkel: du trenger jo ikke la huset holde høye temperaturer når du er på jobb eller ute av huset, gjør du vel? Varmen fra en peisovn er strålevarme; den samme effektive varmen som kommer fra sola. Om du har en peisovn av nyere type, så vet du at det går raskt å få varme i et rom, en kjeller, et helt hus.

Vil du ha både i pose og sekk?

Da kan du fint senke temperaturen en grad eller to når du er ute av huset. Og så kan du ha som rutine at du fyrer opp når du er hjemme. Kanskje om morgenen, men like gjerne tidlig på ettermiddagen. Da får du kjenne den gode direkte varmen spre seg raskt. Så kan termostatene gjerne stå litt lavere døgnet rundt. Veden fra skogene våre har selvsagt også en kostnad, men den er både CO2-nøytral og svært effektiv når den brenner i en av de nyere ovnene.

Skrevet av 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *