– Hva er det med hytta?

Høstferie: “Jeg blir aldri lei denne utsikten!”

Det er flere enn 420.000 fritidsboliger i Norge. Hva er det egentlig som gjør den norske hytta så spesiell?

Tenk på den vakreste utsikten du vet om, og på det stedet her i verden som gir deg mest ro. Er ikke denne utsikten ofte fra hytta? For mange av oss er hytta et helt spesielt sted hvor vi kjenner på tilhørighet og ro, borte fra hverdagens tjas og mas. En helt spesiell utsikt fra stuevinduet som man aldri går lei av, uansett hvor mange ganger man har vært der før.

Kan det være at det ikke egentlig handler om utsikten, men heller om innsikt? Innsikt i seg selv og mot noe som er det gode livet?

For hva er det egentlig som gjør at vi kjenner på det gode livet når vi er på hytta? Selv om ikke alle har en egen hytte, og selv om ikke alle reiser til fjells i høstferien eller vinterferien, finnes det faktisk nærmere en halv million fritidsboliger her i landet. Mange er med i et eller annet fellesskap som gir tilgang til hytte, enten det er gjennom familien, jobben eller DNT-hyttene rundt omkring i det ganske land.

Det som er helt sikkert, er at den norske hytta har en helt spesiell plass i manges hjerter. Under er fem punkter som forsøker å fange opp hvorfor den norske hytta er helt unik:

Det er ekstra fint å komme inn fra kulden og kjenne den gode varmen fra peisen

1: Hytta er noe helt annet enn å være hjemme

Å komme bort hjemmefra og det å komme bort fra hverdagens rutiner, er noe de fleste av oss synes er godt. Selv bare det å reise bort et par dager fra fredag til søndag, kan gjøre en stor forskjell i hverdagen! De fleste vil vel si at det er verdt å kjøre ut etter jobben lørdag for å våkne opp til frisk fjelluft lørdag morgen?

2: Nærhet til naturen

Og nettopp fjelluften eller sjøluften er jo en viktig del av turen til hytta. Fjellene, viddene, skogen, stiene og skisporet. Det er typisk norsk å søke seg ut i naturen og alle mulighetene og opplevelsene som den byr på, enten det er de bratteste toppturene eller bare ut i skogen en søndag for å plukke sopp. Det er ekstra fint å komme inn fra kulden og kjenne den gode varmen fra peisen. Det er med på å gi oss ro, trygghet og fellesskap på hytta.

3: Et annet tempo på hytta

Når vi er på hytta, er vi ikke i byen, men vi er nær bygda og disktrikts-Norge. Det er forskjell på by og bygd, og dette legger man merke til med en gang man kommer til hytta! Her er det plutselig en helt annen rytme. Ting går litt saktere, og man har plutselig litt bedre tid enn hjemme.

Sosiologen Andreas Hompland har for eksempel sagt at Oslo er den eneste hovedstaden i Europa der folk reiser hjem til jul. Kanskje har han et poeng? Kanskje er vi alle bygdiser, med en hang til det i det minste vi tror er livet på bygda?

4: Det sosiale: Fra kjernefamilien til storfamilien på hytta

På hytta kommer vi ikke bare nærmere naturen, vi kommer nærmere vår egen flokk. Ofte er det barn, foreldre, besteforeldre, søsken, onkler, tanter og ektefeller som er med oss på tur. Flere i samme storfamilie har gjerne hytte i samme område. Det er ikke så mange storfamilier som bor under samme tak lenger, men på hytta kommer slekta sammen på tur. Kanskje er hytta eller hyttetunet blitt en erstatning for det som tidligere var generasjonsbolig?

Hytta tilbyr dessuten en annen fleksibilitet enn hjemmet, der frihet til å velge dosering av svigermor, søsken eller andre er enklere. Hytta kan være limet i en storfamilie, som er enkelt å hekte seg på eller reise fra. Har du erfart at dette gjerne er en «stilltiende enighet» som er god å ha?

5: Det sosiale: Vennegjengen samles på paradisplassen

Noe av det beste med hyttene i Norge, er at de ofte brukes av mange mennesker. Hytta står jo gjerne ledig mange helger i året, så hva er vel hyggeligere enn å samle vennegjengen eller gode kollegaer til hyttetur?

En hytteeier på Hemsedal sa det slik: «Når jeg installerte kodelås på hytta, så var det fordi jeg ønsket å dele denne paradisplassen med mine foreldre og mine søsken. De kan når som helst be om å få bruke hytten fra sine hjemsteder, og jeg vil gjerne være der med dem. Skulle jeg bare sitte på dette alene, så ville det ha mindre verdi».

Hva er det som gjør hyttelivet spesielt for deg? Kommenter gjerne under!

Skrevet av