Dette er de nye peistrendene

I dag brukes peisen fortsatt som varmekilde på kalde dager, men (nesten) like viktig er det at den også fungerer som et dekorativt element.

Vi tok turen innom Boligmessen i Drammen for å se på årets- og det kommende årets peistrender, i tillegg har vi snakket om peis med interiørarkitekt Tina Lyche.  

Varmekilden og kosen
Kosen er en stor grunn til at folk ønsker peis og mange bytter ut eldre peiser til rentbrennende ovner i disse dager, og får med det et helt nytt møbel i stua.

Tina Lyche, som jobber i Scenario Interiørarkitekter, jobber med utforming av interiør i forskjellig typer prosjekter, inkludert i boligprosjekter.

Hun forklarer at peis er et element som ofte er med i prosjektering av boliger

Ekspert på interiør og peistrender
Tina Lyche er interiørarkitekt i Scenario, hun snakker om hvordan de bruker peis i interiørprosjekter.

– Peisen er gjerne blikkfanget og hjertet i rommet. Vi designer den ofte slik at den oppleves som et slags møbel man har lyst å vise frem og sitte ved. Bruk av metall, teksturer, trepaneler og stein er noe vi gjerne benytter oss av. 

Det givende ved å designe en peisløsning er at vi kan dekke akkurat de behovene kunden måtte ha. For eksempel kan det lages tilpassede (ved)hyller som gir optimal funksjon av både peis og rommet ellers. Vi ser bruk av både innsats, gasspeis men også åpne peiser, fortsetter interiørarkitekten.

Først og fremst er jo en peis en varmekilde, men peis er jo også så mye mer. Den fungerer som et dekorativt element i rommet, den kan brukes som en romdeler for å skape ulike soner og er ofte å finne også på kjøkkenet. For sist men ikke minst skaper peisen god stemning, lunhet og er et koselig samlingspunkt, legger Tina til. 

Åpen peis, hyttepeis, røft utseendet på peis.
Skal du designe en ny peis kan det være smart å inkludere hyller for ved og oppbevaring, det ser også pent ut. Hytteprosjekt av Scenario. Fotograf: Gatis Rozenfelds.
Peis som romdeler
En peis passer ypperlig som romdeler og kan da sees på fra ulike soner/rom. Prosjekt av Scenario. Fotograf: Sveinung Bråthen.
Åpen peis stue
En åpen og stor peis blir et sentralt blikkfang i rommet. Leilighetsprosjekt av Scenario. Fotograf: Sturla Bakken.   

Passe inn til ditt bruk
Det er mye ulik design av peisløsninger, det kan være ferdige løsninger eller innsatser som kan designes slik du ønsker. Det som er viktig er at peisen passer din smak og interiøret ellers, men også til den livsstilen du har. Hvor sitter du og familien? Hvor ønsker du å se og oppleve peisen? Når blir den brukt?

Video: Slik får du enkelt satt inn peisinnsats

I dag er peisen blitt noe strammere enn den har vært tidligere og glasset kan strekke seg lengre og på flere sider så man kan se gjennom peisen. Med de rentbrennende ovnene holder glasset seg mer eller mindre rent, i hvert fall om du tenner opp så miljøvennlig som mulig.

En stilren peisinnstas gir et moderne preg. Boligprosjekt av Scenario. Fotograf: Kjetil Gudem.
Glass på tre sider er moderne og pent. Prosjekt av Scenario. Fotograf: Inger Marie Grini.

Fra Boligmessen i Drammen 2019 kunne vi se noen av de typiske trendene; giljotin-åpning (at glasset kan heves og senkes), svingdør, glass på to eller tre sider og ekstra rom over peisen til å bake/lage mat: