Så enkelt er det å lære oppfyring

Bilde: sånn kan et godt oppfyringsbål i peis se ut. Du tenner fra toppen og ned. Kubber i bunnen, med 3 cm avstand, deretter lagvis oppover. Tynnere opptenningspinner på topp, sammen med opptenningsbrikker. Du kan gjerne lure en opptenningsbrikke rett under det øverste laget også.

Det blir skrevet mange sider opp og ned om hvordan få fyr i peisen. Om du kan huske på disse 4   punktene, så «har du skjønt det».

  1. Mykere treslag tar lettere fyr og brenner raskere enn harde treslag.
  2. Mindre trebiter tar lettere fyr enn store vedkubber.
  3. Luft inn, trekk i pipa.
  4. Opptenning fra toppen.

Oppfyringstips

Det er stor forskjell på mykt og mer «porøst» grantre enn hard og tung eik. Mykere treslag er gran og or og osp. Hardere treslag er bjørk, eik og ask.

Mykere og mindre biter på toppen av større kubber:

Den beste måten å fyre opp er faktisk å bruke en blanding av treslag )*.

  1. a) Enten: små pinner av mykt tre på toppen av «bålet» og harde treslag under.
  2. b) Eller: små pinner av myke treslag i første opptenning, deretter kan du legge større kubber av hardere treslag (bjørk, eik) oppå glørne av de første.

Luft inn: en flamme MÅ ha oksygen for å brenne. Det kan være lurt å la døra til peisovnen stå litt på gløtt under opptenning. Åpne gjerne et vindu for å være sikker på god trekk i starten.

Opptenning fra toppen: 70% av veden brenner som gass, og må derfor varmes opp først (for av treet skal slippe ut gassene). Gjør slik: to kubber i bunnen, med et par cm mellomrom, imellom en tennbrikett eller to, og så et par tynne pinner på tvers over.

*) Ja, du leste riktig: mange tror at det bare er bjørkeved som gjelder. Her snakker vi i stedet “opp” blandingsveden. Om du kan få tak i blandingsved, så bør du slå til. Du kan ta med deg èn regel til: 1 kg trevirke – uavhengig av mykt eller hardt treslag – gir akkurat like mye varme (det er bare det at mykere treslag har større volum i forhold til vekten).

#hvordan fyre opp i peisen  #oppfyringstips

Skrevet av 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *