Hvorfor mase om… ?
Det korte svaret er: fordi du skal få mest mulig effekt og energi ut av veden du putter i peisen. Du har tross alt betalt for at noen skulle hente denne varme-energien fra skogen til deg, sånn at du får god peis-varmen i heimen. Et annet poeng er dette: du unngår å slippe partikler og flyve-støv ut av pipa di. Vi har jo etter hvert lært oss å ikke kaste søppel i naturen. Det samme gjelder for røyken i pipa di: du bør sørge for å fyre riktig og effektivt, så slipper du ut minimalt med partikler for dine omgivelser. Bedre effekt, mindre utslipp.
Det litt lengre svaret
… starter med en innrømmelse: selv etter mange år som «ved-nørd» så gjentar jeg nå og da samme feilen. Jeg fyrer opp feil. Selv om jeg har vært i forsker-laboratorium og fått vist hvordan et bål utvikler seg og blitt forklart hvordan man skal fyre opp i peisen, så gjør jeg faktisk feil nå og da likevel.
Hva er det jeg gjør feil stadig vekk – til tross for at jeg burde vite bedre? Jo, jeg prøver å sette fyr på litt for store vedkubber og putter litt for mange av dem i brennkammeret for tidlig, før det har blitt skikkelig varmt. Det er som en besettelse, idet jeg innbiller meg at «Denne gangen, denne gangen skal jeg nok få fyr på kubbene uten å bruke mindre pinner, ha!!». Og så ender jeg likevel opp med se at det ikke tar skikkelig fyr, for så å måtte rive bark av andre kubber og putte på noen mindre pinner – noe jeg bare burde ha gjort fra starten av.
Nøkkelen er altså: få det varmt først.
Og hvordan klarer du det? Jo, ved å
a) fyre fra toppen og
b) bruke tynne pinner og effektive opptenningsbrikker.
Bålet vil da raskt utvikle høyere temperatur, brenne ovenfra og nedover, og gradvis varme opp de kubbene som ligger underst. Og da vil kubbene frigi gasser som tar fyr og gir varme. Som du sikkert vet: kalde (og fuktige) kubber brenner ikke. De må varmes opp før de avgir det som er brennbart.
Gjør slik: start med to kubber, gjerne med barken opp. Legg opptenningspinner på kryss og tvers (to + to). La opptenningsbrikkene få litt å fatte fyr i, øverst i bålet, for eksempel ved å bruke bark. Det er nemlig bare en fordel dersom barken er litt løs; da river du den av og putter den innimellom pinnene. Bark fra bjørk har høy brennverdi og tar lett fyr, siden den er rik på stoffene betulin og suberin.
Det kan ofte lønne seg å ha peis-døren litt på gløtt under opptenning; da sikrer du nok luft og trekk i brennkammeret.
For å oppsummere: for at du ikke skal bruke mye unødvendig tid på oppfyring, gjør det riktig fra starten av. Da får du mye mer varme-effekt fra veden, og du slipper ut mindre uforbrente partikler opp gjennom pipa.
Når du neste gang skal bestille ved, husk å bestille med noen sekker med opptenningsved samtidig. Tennbrikker trenger du også. Og start alltid bålet fra toppen og ned. Du trenger minst 2 sekker med opptenningsved per 10 sekker 40l ved.