– Derfor er en sotet peis brannfarlig

En ren peis er både koselig og inviterende, men visste du at en sotete peis kan bety at det er noe galt med pipen? Her har du forklaringen på hvorfor og noen enkle tips til hvordan du kan vaske peisglasset.

Sotete vinduer på peisen er både skjemmende og hindrer innsyn til flammene. Noe som for mange er kjernen av kosen med peis. Sot oppstår når det er manglende tilgang på oksygen i peisen. Da er det en ufullstendig forbrenning i peisen. Når veden ikke forbrennes godt nok blir det mye sot og svevestøv. 

Ved å sørge for god kvalitet på veden og riktig tilgang på oksygen vil forbrenningen øke og dermed redusere mengden med sot. Rentbrennende ovner hvor man fyrer riktig er svært effektive på å redusere soten. Husk å følg bruksanvisningen. 

Det er viktig at du får god fart i peisen i starten. 

Tom Erik Galambos, Leder av Feiermesternes Landsforening (FLF) har dette rådet om vedfyring:

– For god og riktig fyring med nye ovner bør du legge inn ca 2kg med finkløyvd ved i starten. Fyr så fra toppen og ned. Da får du raskt i gang peisen og kan fyre med større kubber og virkelig få fart på ovnen.

Fyrer du etter bruksanvisningen, men opplever at det blir mye sot allikevel kan det være pipen som er problemet. Pipen bør feies jevnlig, ca hvert andre år. Hvert fjerde år bør den gjennomgåes for å sjekke at den er i skikkelig stand. Dette får du hjelp med gjennom kommunen. Kommunen har ansvaret for feiervesenet og du kan kontakte din kommune for råd og hjelp.

Enkle tips for ren peis

Vi begynner med det enkleste tipset for vasking av peisglasset. Nemlig vann og aske. Noe som burde være lett tilgjengelig etter en sesong med fyring. Vann blandet med aske er en mild form for lut. Den er basisk og er med på å løse opp sotet på ruten.

 

  • Ta en bøtte med vann og fukt en klut.
  • Dypp så kluten i asken som er i ovnen og gni det mot glasset til sotet løsner.

Du kan oppleve at det blir litt skjoldete med denne teknikken. Derfor anbefaler vi denne når du har det litt travelt og ønsker å blir raskt ferdig. For et bedre resultat har vi andre tips.

 

Såpe og klut

Hvis dette ikke gir det resultatet du ønsker kan du også bruke litt oppvasksåpe og gi ovnen en skikkelig omgang med klut. Vær forsiktig med å blande ulike kjemikalier og pass alltid på at du beskytter hender og øyne.

Du kan som sagt bruke oppvasksåpe, men det går også an å få kjøpt vaskemiddel spesiallagd for å vaske peisglasset. 

 

Barberblad

Om sotet ennå ikke lar seg fjerne og det må sterkere saker til verks kan et barberblad eller stanleyknivblad være det som skal til. Sistnevnte er en type knivblad som en bruker for å fjerne maling fra vinduer. Du legger bladet skrått mot ruten og så høvler du bort den fastbrente soten.

Du kan vaske over etter at du har brukt kniven for å fjerne eventuelle rester.

En ren ovn er fin å se på, men er også en god indikasjon på tilstanden til pipa. Det kan være smart å ha en rutine på både vasking av peis og rensing av pipa når en går en ny fyrings-sesong i møte. I Norge har det vært 4.242 tilfeller av brann i pipe og skorstein siden 2016. Derfor kan du ved å holde peisen ren se om du trenger å ringe en feier. 

Feiertjenesten er kommunalt, så du kan ringe kommunen eller ditt lokale brannvesen for gode råd og spørsmål om feiing.