Hvordan får du mest varme ut av veden din. Tre enkle tips.

Aller først et lite fun-fact: mengde ved angis best som tørr-ved-i-kilo.

Og kilo gir effekt i kilo-watt. 

Mange ved-fyrere putter bare veden i peisen og lar det stå til. Men om du ønsker mest mulig effekt fra de dyrbare ved-kubbene, så får du her 3 tips om hva du skal passe på når du fyrer opp. Du kan godt kalle det oppfyringstips. 

Regel 1: Vann brenner ikke.

Å varme opp vann inne i vedkubbene stjeler energi fra peisen/bålet ditt. Veden må være tørr. Fuktig ved bruker da først energi til å varme opp og fordampe vannet, før det deretter blir varmt nok til at gassene i vedkubben tar fyr – og avgir varme.

Teste tørrhetsgrad: Er du aktiv vedfyrer, så kan det lønne seg å kjøpe en fuktmåler. En slik liten «dings» får du på ClasOhlson eller Biltema (eller på nettet, levert i postkassa), koster neppe mer enn 200-300 kroner. Du kan også teste tørrhetsgrad ved å slå kubbene mot hverandre. En dump lyd tyder på fuktinnhold, en mer syngende lyd («boiink!») kommer fra tørre vedkubber. Du kan også bruke Zalo-trikset. Siden planteceller og fibre er avlange/langsgående, så vil du kunne blåse luft gjennom kubben. Noen dråper Zalo på den ene enden av ved-kubben og munnen din som blåser luft gjennom fra den andre: kommer det bobler ut av Zalo-dråpene, så er veden tørr nok.

Tips om å holde veden tørr (Naturfag-oppfriskning): vedkubber er masse som består av lange planteceller. Rommet mellom cellene tørker først, dernest tørker vannet inne i cellene. Det er fullt mulig at en vedkubbe kan være tørr (5% fuktinnhold), og så – når den blir lagret et sted – så trekker den til seg den samme fuktprosenten som finnes ellers i lufta på det stedet. Vedkubbene må lagres der det er luft-gjennomstrømming. Det kan godt være ute under tak. En kjeller uten lufting er et dårlig sted.

Regel 2: Fyr opp riktig – lite bål først.

Vanlig feil: «Nå skal det bli raskt varmt, og her skal det jaggu legges i!»

Ikke legg for mye i peisen med èn gang. Start med å lage et lite bål av pinner og tennbrikker, få god fyr først. Fyr fra toppen. Dette trenger ikke ta mer enn ca 10 minutter. Så legger du på to av de mindre kubbene, legg de gjerne med langsiden mot hverandre. På denne måten lager de et «varmt mellomrom». Om det er god fyr i ditt start-bål, kan du også legge en vedkubbe på tvers.

Det går raskere dersom vedkubbene har rom-temperatur (sånn at du slipper å bruke det lille bålet til å varme opp kalde kubber først).

Tips om lufting: Du kan gjerne ha peis-døren litt på gløtt i starten, sånn at du både tilfører nok surstoff/oksygen og røyken trekkes raskt ut. Når du ser at flammene tar godt og gjennomstrømmingen er god, regulerer du luftstrømmen på selve peis-ovnen (regulator inn-luft, ut-luft).

Et godt opptenningsbål

Ja, du skal fyre fra toppen. Kanskje også lure en liten tennbrikke også midt under her? 

Regel 3: Fyr opp i rent-brennende og lukket ovn

Har du lukket ovn? Det er bra. Eller fyrer du i en åpen peis/grue? I så fall fyrer du for kosen og kråka, og kan du ha så lav varme-effekt som 25%. De nyere rentbrennende ovnene blir stadig bedre og gir opp til 85% effekt. Det finnes mange typer innsatser som du kan sette inn i en åpen grue, som jo med ett vil avgi mye mer varme og blir rentbrennende. Du bruker da mye mindre ved, og vil merke med en gang at du får mangedobbelt effekt. Mange som har kjøpt ny peisovn forteller at «der jeg måtte bruke en hel ved-sekk i løpet av en kveld, så det er nok å putte i et par kubber – så blir det godt og varmt!” 

Kanskje er det “dags” for å bytte ut gammel peisovn eller sette peis-innsats inn i åpen grue? I så fall kan du enkelt komme i kontakt med din nærmeste peis- og fagforhandler her: 

Skrevet av