Hva gjør du om strømmen går?

Har du tenkt på hva du skal gjøre om strømmen går? Både varmen, lyset, vannet og maten vi har er avhenging av strømnettet. 

Vær og vind, oversvømmelser og teknologiske svikt kan fort gjøre en hverdag, hvor vi er vant med fri tilgang på strøm og mat, vanskelig. Risikoen for terror og angrep på hverdagen vår har også økt i de siste årene. Hverdagen vår er dessuten kretset rundt det digitale. Uten strøm mister vi tilgangen på teknologien som vi benytter hver dag. 

Det er flere eksempler på hvordan ras har ødelagt veier her i Norge. Ofte har disse veiene vært hovedfartsåren til bygder og småsteder. Vær og vind har også vært med på å ødelegge høyspentlinjer og strømnett.  I 2011 opplevde flere å være isolert på grunn av vinterstorm i Hordaland. 

Hvor lenge kan vi egentlig klare oss uten strøm og tilgang på mat? Ikke bare ville vi miste tilgangen på hverdagslige ting som mobiler, pc og internett. Ytterste konsekvens er også at infrastrukturen vår kollapser. Vannverket ville ikke klare å pumpe vann, eller å rense det. Sykehus ville ikke kunne fungere optimalt. Til og med en tur på bensinstasjonen ville vært vanskelig. 

Dette er de store tingene, men hva med å holde varmen?

Har du tenkt på hvor mye strøm som går til varme?
Hvis du ikke har tilgang på flere varmekilder enn strøm er det lurt å tenke på hvordan du skal håndtere strømbrudd. Vinteren i Norge kan være svært kald, og uten en varmekilde vil man oppleve at kulden fort tar over. 

Mye av strømmen vi bruker går til oppvarming av boliger. Den går også til både bevaring og oppvarming av mat. Dette forsvinner når strømmen går. Du har kanskje selv opplevd hvor fort mat i fryseren tiner når det har vært strømbrudd?

En alternativ kilde til varme, og som svært mange i Norge allerede har er vedovn. Ved er rimelig og gir god varme fort. Dessuten kan den lagres over svært lang tid. Noen ovner er også lagd for å kunne lage mat. De er gjerne flate på toppen og der kan man koke opp både vann og varme opp mat. Med ved er du bedre forberedt hvis strømmen forsvinner. 

Vær beredt
Ved å tenke igjennom hvordan en skal klare seg uten strøm i perioder kan man være forberedt om noe skulle skje med strømnettet. 

Du bør ha et lager med mat som holder lenge, og du bør tenke på alternative kilder til varme. Vann er også lurt å ha stående. Trenger du medisiner? Det er spørsmål du må stille deg selv når du lager en plan for krisesituasjoner. 

Den kan for eksempel se sånn ut:

  • Tørrvarer
  • Vann
  • DAB radio
  • Batterier
  • Lommelykt
  • Fyrstikker
  • Førstehjelpsutstyr
  • Ved
  • Kokeapparat som går på gass eller rødsprit

Beredskap er ikke noe nytt, og selv norske tv-serier har tatt opp tematikken. “Valkyrien” som gikk på NRK viste hvordan det kunne gå når strømmen forsvant i Oslo. Det ga et godt eksempel på hvor sårbare vi kan være om strømnettet forsvinner om vinteren. Både sykehus, offentlig transport og tilgangen på informasjon ble borte når strømmen forsvant.

Naturen med vær og vind, eller terror og digitale angrep på strømnettet er alle situasjoner som kan ramme oss. Spørsmålet du kan stille deg selv er: Er du beredt?

På hjemmesiden til Departementet for beredskap og sikkerhet (DBS) kan du lese mer om hva du bør tenke på i en krisesituasjon. 

RÅD OM EGENBEREDSKAP