Her får du 4 grunnleggende tips om det som er verdt å vite om ved og bjørkeved.
1. Mengde ved: “liter”?
Det har vært vanlig å bruke volumbetegnelsen «liter» for å angi mengde ved. «Liter» er et godt mengdemål for bensin og melk, men er nokså unøyaktig for fastmasse som ved. Som du selv ser: vedkubber har mye luft i mellom seg, enten de er lagret i storsekk eller småsekker.
Derfor er det mer nøyaktig å bruke «kilo-tørr-ved». Både fordi dette enklere kan veies, men også fordi sluttresultatet jo skal bli varmeeffekt i «kilo-watt».
Siden vann ikke brenner (men slukker), så er det viktig hvor tørr veden er.
Hvordan kan jeg vite hvor mye ved jeg betaler for?
Ifølge Norsk Standard (NS4414) skal en 40l sekk med bjørkeved der veden har maks 20% fuktinnhold ha vekt på 15kg. Dersom veden er tørrere (fordel), så kan vekten på en slik sekk gjerne være 14.x kg. En 60l sekk bjørkeved skal etter samme standard veie 22kg.
Mange produsenter er litt unøyaktige og pakker for lite i hver sekk. 1 kilo her og en kilo der … det blir fort mindre totalmengde ved dersom hver sekk bare har vekt på 12-13 kg. Til sammenligning: når du kjøper appelsiner, så betaler du jo per kilo, ikke sant?
Tips: Når du bestiller, se etter informasjon om hva prisen per kilo tørr ved blir.
2.Tørrhet
Med mindre du putter en vedkubbe i stekeovnen og lar den varme seg over natten på 40 grader, så vil en vedkubbe oftest ha den fuktigheten som til enhver tid omgir den. Det er alltid en fordel med så lite fukt som mulig, men i praksis er det vanskelig å oppnå særlig under 10%. Etter Norsk Standard skal en vedkubbe som selges ha maks 20% fuktinnhold. De fleste ligger på ca 15%. Det er fint å fyre med (så lenge du tenner på mindre pinner først og lager varmt bål).
Hvordan vet jeg at vedkubber er tørr nok for å fyres opp med?
Strengt tatt bør du ha en fuktmåler, som stikkes inn i hver ende av kubben, samt på midten etter at den er kløyvd. Det er det de færreste som tar seg bryet med. Og det er heller ikke nødvendig.
En enkel måte for å teste tørrhet er så slå to kubber mot hverandre. Dersom det er en grei «boing-lyd», en slags klang, så er nok vedkubbene tørre nok. Men dersom de avgir en hul eller dump lyd, så er den trolig ikke tørr nok. Når vedkubbene brennes, så skal det ikke være en “hvesende” lyd. I så fall er det lyden av vann som fordampes. Noen vedkubber kan selvsagt ha litt mer fukt enn andre, men gjennomgående skal det ikke være slik lyd fra peisen din.
En annen test er Zalo-testen: du slipper noen dråper med oppvaskmiddel på ene enden av vedkubben, og blåser hardt med munn og lepper tett inntil motsatt ende. Dersom det begynner å boble i oppvaskmiddelet, så er vedkubben tørr nok. Beviset er altså at luften du presser inn i kubben strømmer gjennom de lange plantefibrene i trevirket og fører luft inn mot såpen på andre enden, som da vil boble.
3. Alle treslag kan brukes – det er ikke bare bjørkeved som gjelder
Mange tror det bare er bjørkeved som gir varme. Det stemmer selvsagt ikke. 1kg ved gir like mye varme uavhengig av treslag. Vi gror faktisk igjen i Norge. KortreistVed ivrer for å høste av alle lokale treslag. Så lenge veden er tørr kan du fyre med gran, furu, bøk, osp, or, rogn, eik, ask, alm, epletre, etc.
En kubbe av eik med vekt 1 kg er hardere og tettere (og mindre i volum) enn 1 kg kubbe av gran (som da vil være større i volum).
Husk dette: erfarne ved-fyrere går ofte for blandingsved. De trenger mykere treslag for enklere oppfyring, og hardere treslag når det er god fyr i bålet.
4. Hvordan fyre opp: Lag bål med opptenningspinner og tennbrikker
Tenk slik: «Jeg skal lage et lite bål først, for å få god varme, så legger jeg på større kubber etter hvert».
Ikke forsøk å få fyr på store kubber direkte. For enkel og effektiv oppfyring får du fyr og varme på små biter/bark/pinner først – gjerne fra toppen, slik som på bildet over. Når dette brenner godt (etter ca 5-10 min), så du du legge på èn eller to kubber. Når disse har Husk dette: når du legger på store kubber så må disse faktisk først varmes opp for at de skal ta skikkelig fyr. Da må du ikke legge på for mange om gangen, disse «stjeler» jo varmen fra det lille bålet du har laget først.
Altså – en god huskeregel: tenn på fra toppen først, der du har lagt små deler/pinner/bark og tennbrikker.