Miljøbevisste fyrer med ved

– Du kan med god samvittighet fyre med ved! skriver Trond Fjørtoft, gründer av KortreistVed i en artikkel i VG. – Mange tror det er “fy-fy” at vi lar trevirke fra skogene våre varme oss – og skape peiskos – i den kalde årstiden. Det kan de raskt slutte med, betrygger han.

Ved er en sirkulær og fornybar energikilde som vi er heldige å ha mye av i Norge. Når et tre vokser binder det CO₂. Når treet blir gammelt og faller i skogen, blir det sammen med sol og vann til ny næring for nye tre. Gassene slippes ut i atmosfæren igjen. Da kan treet like gjerne, i passende former som ved, bioflis eller pellets ta turen innom en peis i våre stuer og avgi varme på veien.

Vi har minst 11–13 milliarder trær i Norge. Det er vilt mye trær! Og det er nettopp poenget: skogene vokser vilt og mye hvert år. Bare de siste hundre årene har skogene femdoblet seg. Tilveksten er hvert år stor. Tenk det, vi klarer bare å høste 45 prosent av denne årlige tilveksten.

Alle kan med selvsyn se at vi gror igjen i dette landet. Kulturlandskap, utmarksbeiter – helt inn til våre egne hager og hus – skogen spiser seg hvert år inn på store områder. Det er få som rydder – tynner ut mindre trær mellom de store for at de store skal vokse seg enda større (og binde enda mer CO2).

Artikkelen kan du lese i sin helhet her: https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/zEAggr/fyr-med-ved-med-god-samvittighet

Skrevet av